Fiscaliteit – Wat u moet weten

  • De Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK) voorkomt dat inkomen in meerdere landen van het Koninkrijk wordt belast.
  • Eind jaren tachtig is er in Curaçao een speciale gunstige fiscale regeling opgezet voor nieuwe gepensioneerde immigranten. Deze regeling, genoemd in art. 23B van de Landsverordening op de Inkomstenbelasting 1943, is bekend geworden onder de naam “Penshonado-regeling”. Op de website van de Belastingdienst Curaçao vindt u hierover uitgebreide informatie. www.belastindienst.cw/inkomstenbelasting/penshonadoregeling​​
  • U kunt daar lezen of u voldoet aan de eisen die door de Belastingdienst Curaçao worden gesteld.
  • In de loop der jaren is de oorspronkelijke penshonado-regeling, mede onder druk van Nederland, aangepast. 
  • Curaçao kent geen vermogensbelasting. Rentebestanddelen van het vermogen zijn wel belast in de inkomstenbelasting.
  • Overheidspensioenen (ABP) worden belast in het land dat het pensioen uitbetaalt. B.v. een oud-ambtenaar die in Nederland heeft gewerkt en na zijn pensionering naar Curaçao is geëmigreerd, betaalt in Nederland inkomstenbelasting over zijn ABP pensioen.
  • Met ingang van 1-1-2016 is de BRK vervangen door de BRNC (Belastingregeling Nederland-Curaçao).  Deze moet aansluiten op het fiscale stelsel van Curaçao en wijkt af van de stelsels van Aruba, Sint-Maarten en BES-eilanden.
  • De regeling bevat bepalingen ter voorkoming van dubbele heffingen en belasting- ontduiking, onder meer door afspraken over de uitwisseling van belastinggegevens en de verdeling van belastingen tussen de twee landen.

BRNC en de Penshonado-regeling

  (per 1.1.2016)

  • Het land waar het pensioen is opgebouwd zal steeds 15% inkomstenbelasting mogen heffen over de pensioenuitkeringen. Dit geldt voor (particuliere) pensioenen die zijn ingegaan na 5 juni 2014 ook al woonde de Penshonado per die datum reeds op Curaçao.
  • Het pensioen is daarnaast ook op Curaçao belast met 10% inkomstenbelasting met aftrek van de in Nederland ingehouden belasting tot maximaal de over dit inkomen verschuldigde belasting op Curaçao. Curaçao hoeft dus geen belasting terug te betalen.​
  • AOW is per 1 januari 2016 ten allen tijde belast in Nederland. Curaçao verleent vrijstelling van inkomstenbelasting hiervoor. De AOW dient zowel in Nederland als ook op Curaçao in de aangifte inkomstenbelasting opgenomen te worden. Op Curaçao moet dan vrijstelling gevraagd worden ter voorkoming van dubbele belasting.

Nabestaandenpensioen


De meeste pensioenregelingen kennen ook een Nabestaandenpensioen (ook wel weduwen of weduwnaarspensioen genoemd) meestal ca. 70% van het uit te keren Ouderdomspensioen. Een aantal leden van onze vereniging hebben een fiscaal zeer gunstig regime. De uitkering uit Nederland wordt belast met 5% of 10%. De nieuwe Penshonado regeling kent een tarief van 15%


We hebben bij de fiscus in Nederland nagevraagd wat er gebeurt als iemand op Curaçao komt te overlijden en het nabestaandenpensioen komt tot uitkering. Welk tarief is dan van toepassing, de 5% of 10% die de partner had of een ander tarief? Het antwoord van de fiscus is dat het hier om een nieuwe uitkering gaat en het maximale tarief van 15% dan van toepassing is. Deze uitspraak is van belang voor die leden die nu nog het lage tarief van 5% of 10% hebben en een partner hebben die recht heeft op een nabestaandenpensioen.

pink pig coin bank on brown wooden table

 Financieel advies

 Er zijn Nederlanse accountants- en belastingadvieskantoren gevestigd op Curaçao waar penshonado’s voor advies zeker terecht kunnen.   

 De Vereniging van Penshonado's geeft geen 1 op 1 financiële- of belastingadviezen.